Interview met Janneke - Medewerker Binnendienst bij Koninklijke Oosterberg

Vandaag spreken we met Janneke, een van de vrolijke gezichten op de binnendienst bij Oosterberg die klanten zo goed mogelijk helpt, en daarnaast de beste teamuitjes plant.

Janneke, 43 jaar, begon bij Oosterberg in Nijmegen toen ze door recruiter Jeanine werd benaderd vanwege haar eerdere ervaring bij een IT groothandel. “Toen ik op de website van Oosterberg ging kijken kreeg ik er gelijk een goed gevoel bij”, vertelt Janneke. Een gemoedelijk bedrijf met een familiaire sfeer, was haar eerste indruk. “En ook nog eens lekker dichtbij huis”, zegt ze vrolijk.

Voor Janneke zijn de ontwikkelingsmogelijkheden en afwisseling de reden dat ze met plezier bij Oosterberg werkt. “Je weet ‘s morgens nog niet hoe je dag gaat verlopen, dat houdt het uitdagend. Vragen van klanten aan de balie, per mail of telefoon beantwoorden, offertes maken en levertijden opvragen.” Naast de taken op de binnendienst ontwikkelt Janneke zich ook in marketingwerkzaamheden. Het organiseren van trainingen van en voor leveranciers, teamuitjes en andere marketingtaken. “Ja, je blijft wel bezig gedurende de dag”, lacht ze.
Als vrouw op de binnendienst
Inmiddels is Janneke niet meer weg te denken bij de binnendienst, maar aan het begin was het wel even wennen. Vooral voor haar mannelijke collega’s, niet voor Janneke, die is het wel gewend om voornamelijk met mannelijk collega’s te werken. “De IT-sector is wat dat betreft vergelijkbaar met de elektrotechniek”, vertelt ze. “Wat ik prettig vind aan werken met mannelijke collega’s is de directe manier van communiceren met elkaar, dat past goed bij mij. Toch is het belangrijk voor de dynamiek van het team dat er ook vrouwen aanwezig zijn. Een team met zowel mannen als vrouwen is beter in balans”, merkt ze op. “In de tijd dat ik er werk, is er meer rust in het team gekomen en is de dynamiek verbeterd”. 

Toch zijn er wel bepaalde stereotypen waar je mee te maken krijgt als een van de weinige vrouwen op de binnendienst. “Wanneer je de telefoon opneemt, vraagt een klant: ‘mag ik iemand van de technische afdeling spreken’, omdat het kennelijk niet vanzelfsprekend is dat ik als vrouw op de technische afdeling werk. Ik zeg altijd: ‘Ja, daar spreekt u mee’, en daarna stellen ze mij wel hun technische vraag. Het is vervelend dat je soms niet op hetzelfde kennisniveau als je mannelijke collega’s wordt ingeschat”, zegt ze. “Aan de andere kant merk ik dat klanten meer geduld hebben dan bij mijn mannelijke collega’s.”
Tijd voor verandering
Janneke benadrukt dat vrouwen zich niet moeten laten tegenhouden door deze situaties, of, zoals ze vaak hoort, door een vermeend gebrek aan technische kennis.

Oosterberg biedt namelijk trainingen aan en je leert enorm veel ‘on the job’. “Als je graag praktisch bezig bent, en het contact met klanten leuk vindt, dan komt die technische kennis vanzelf", zegt Janneke. “Ik denk dat heel veel vrouwen dit enorm leuk werk vinden en goed kunnen! Het lijkt mij in ieder geval heel goed als er meer vrouwen op de binnendienst komen. Tijd voor verandering”.
Interview met Janneke
Meer weten over de mogelijkheden op onze binnendienst afdeling? Of benieuwd hoe de afdeling eruitziet? Kom eens langs op 1 van onze 20 vestigingen.