Een kijkje in de logistiek bij Koninklijke Oosterberg:
een interview met René Leisink

Als familiebedrijf met 130 jaar ervaring in de elektrotechnische sector, staat Oosterberg bekend om zijn brede assortiment. Naast elektrotechnische artikelen,  beveiligings- en industrieproducten biedt het ook duurzaamheidsoplossingen aan. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de achterliggende logistieke operatie die de levering van deze producten mogelijk maakt.
We spreken met René Leisink, een logistiek expert met maar liefst 35 jaar ervaring bij Oosterberg. Als directeur logistiek deelt hij met ons inzichten over het logistieke inrichting, de uitdagingen, verantwoordelijkheden en toekomstplannen op het gebied van logistiek  binnen Oosterberg.
Logistieke ontwikkelingen
"Sinds 2010 heeft de logistieke operatie bij Oosterberg aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt," legt René uit. "De omvang ervan is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, met talloze uitdagingen en verantwoordelijkheden. Zo omvat de logistiek diverse essentiële onderdelen." De twee belangrijkste operationele takken zijn het distributiecentrum (DC) en het transport, deelt René. "Deze vormen de ruggengraat van het logistieke proces, waarbij het distributiecentrum verantwoordelijk is voor het ontvangen, opslaan en verzenden van goederen, terwijl het transport zich toelegt op het plannen en uitvoeren van efficiënte routes voor tijdige leveringen." René wijst erop dat naast de operationele takken er ook ondersteunende afdelingen zijn, zoals klantenservice, bedrijfsbureau en engineering. Deze afdelingen bieden ondersteuning op diverse vlakken, optimaliseren processen en voeren verbeteringsprojecten uit. "Belangrijke schakels binnen de logistiek die absoluut niet vergeten mogen worden," voegt René toe.
Het verleggen van grenzen.
"Binnen Oosterberg is vooral het aspect van onderscheiding ontzettend belangrijk, waarbij we een logistieke aanpak proberen te implementeren die verder gaat dan de traditionele groothandellogistiek," legt René uit. Hij benadrukt dat ze streven naar het overtreffen van conventionele verwachtingen en een onderscheidende logistieke ervaring bieden. Dit proberen ze te realiseren door samen te werken met een team van enthousiaste medewerkers die plezier hebben in hun werk en bereid zijn om samen dat extra stapje te zetten. Wat betekent dit extra stapje precies? René illustreert dit met het samenvoegen van groothandel en logistieke dienstverlening. "Terwijl onze concurrenten zich voornamelijk richten op het groothandelsvak, hebben wij ook de logistieke dienstverlening geïntegreerd. Hierdoor hebben we een unieke mix van mogelijkheden gecreëerd.” Daardoor gaat Oosterberg verder dan alleen het leveren van producten voor de groothandel en bieden we ook extra diensten aan. Zo zijn ze bijvoorbeeld in staat om zowel groothandelsproducten als producten van de klant zelf in één levering te verzorgen.
Een continue ontwikkeling.
"Elke dag streven we ernaar om beter te worden," legt René uit. "We evalueren dagelijks wat goed gaat en wat beter kan - of het nu gaat om productiviteit, kwaliteit, of de tevredenheid van onze teamleden. Met een frisse blik kijken we terug op wat er gisteren is gebeurd en hoe we vandaag nóg beter kunnen presteren. Bovendien houden we onze teamleden voortdurend op de hoogte en betrokken bij dit proces." René vervolgt: "Dit doen we via ons maandelijkse blad, 'Dock8', waarin we nuttige informatie delen en iedereen meenemen in de ontwikkelingen." "Naast het maandelijkse blad organiseren we sinds de tweede helft van vorig jaar ook periodiek een live sessie van een uur," vervolgt René, "waarbij we de medewerkers bijpraten over de laatste ontwikkelingen binnen Oosterberg en onze logistieke activiteiten. Dit is een interactieve sessie waarin medewerkers hun input kunnen geven. Ook bespreken we aan het begin van elke dag samen met de voorman of teamleider de hoogtepunten van de vorige dag en de doelen voor die dag, om iedereen goed mee te nemen in het proces."
Rene Leisink Directeur Logistiek
Toekomstgerichte groei.
René kijkt vol enthousiasme naar de toekomst van Oosterberg: "We zijn steeds beter in staat om groei proactief te stimuleren door onze processen te optimaliseren." Hij vertelt over de plannen voor duurzame initiatieven in het komende jaar, waarmee Oosterberg haar toewijding aan innovatie benadrukt. Met optimisme vervolgt René: "Ik zie volop groeikansen voor zowel onze groothandel als de installatiebranche. Daarnaast zullen we onze positie in de logistieke dienstverlening verder versterken." Hij benadrukt de relatie tussen beide sectoren, die niet alleen groei, maar ook een succesvolle samenwerking belooft.
Wil je ook werken bij Koninklijke Oosterberg?